Opravka šporeta


Detekcija temperature u pećnici

Merenje temperature u pećnici:
Orjentaciono merenje temperature u pećnici može se izvesti kod stranke. Potreban je multimetar sa temperaturnim senzorom, koji se namesti u sredinu pećnice odnosno približno 2-3 cm iznad rešetke.
Merenje traje približno jedan sat odnosno do stabilizacije temperature - vidi donji diagram. Meriti se može klasični sistem pećenja pri 200° C ili ventilatorski na 180° C. Nakon stabililzacije temperatura oscilira +/- 5% od srednje vrednosti.


A – vreme zagrevanja kod klasičnog načina delovanja cca. 15 minuta
B – vrijeme stabilizacije temperature cca. 30 minuta
C - 200° C - klasika
D - 180° C – vruči vazduh (ventilator)

Aparati s kapilarnim termostatom:
Osetilo termostata ne nalazi se u centru pećnice, zato je moguće da je temperatura, koju detektuje, viša ili niža od temperature u centru pećnice, zavisno o sistemu grejanja. Potrebna je kompenzacija razlike između temperature na osetilu i centru pećnice. Termostat je prilagođen odnosno optimiziran za klasični sistem (gornji i donji grijač) te ventilatorski sistem s određenim odstupanjem.

Aparati s osetilom PT1000:
Osetilo PT1000 ne nalazi se u centru pećnice, zato je moguće da je temperatura, koju detektira, viša ili niža od temperature u centru pećnice, zavisno o sistemu grijanja. Potrebna je kompenzacija razlike između temperature na osetilu i centru pećnice.
Ura EPT TD ima jednostruku kompenzaciju i detekcija temperature je optimizirana za klasični sistem (gornji i donji grijač) te ventilatorski sistem s određenim odstupanjem.
EPT TD+ i EPM modul imaju kompenzaciju temperature za svaki sistem posebno.

Opis i delovanje kapilarnog termostata pećnice

A - Grejač
B - Osetilo
C - Kapilara
D - Rastezna membrana
E - Matica vretena
F - Osovina za podešavanje sa vretenom
G - Poluga sklopke
H - Sklopka
J - Napajanje

Temperaturni senzor sastavljen je iz osetila, kapilare, diafragme (membrane) i rasteznog medija (ulje). Kada se senzor zagreva, zagreva se takođe i rastezni medij, koji se širi. U zatvorenom sistemu povečava se pritisak. 
Pritisak se prenosi na diafragmu, koja preko poluge sklopke preklopi sklopku. To se događa kod različitih temperatura, zavisno o položaju osovine vretena.













Comments

Popularne objave

Opravka mikrotalasne pećnice

Praktični saveti za servisere rashladnih uređaja

Pronalaženje kvarova rashladnih sistema

Rashladni fluidi

Džul-Tomsonov efekat

Sadržaj kriogenike

Konektom - dijagram ljudskog ožičenja